In de media

Lezersvraag in Hoefslag over trailerladen

De lezersvraag in juni 2024 ging over wat te doen als het paard achteruit schiet als het op de trailer staat. 

Appuyeren uitgelicht

In Hoefslag nr 7 2022 heb ik een lezersvraag over appuyeren beantwoord. 

“Succesvol trailerladen” in Hoefslag

In Hoefslag nr. 7 2023 staat een artikel genaamd “Succesvol trailerladen met Doreen Proos”.

Daarvoor ben ik naar de Achterhoek gereden om mee te werken aan deze artikel over trailerladen. Het verslag stond in de Hoefslag met zeven volle pagina’s informatie over hoe je te werk moet gaan als een paard problemen heeft bij het trailerladen.

“Niet dwingen maar grenzen stellen” is de toepasselijke subtitel. Van deze trailerlaad sessie is ook een e-learning video gemaakt door Sabine Timman, die te bekijken is op dehoefslag.nl.

Hieronder is het artikel te lezen.

Hoefslag_Succesvol_trailerladen_nr.7_2023_blz_3_en_4_kopie.jpg
Hoefslag_Succesvol_trailerladen_nr.7_2023_blz_5_en_6_kopie.jpg
Hoefslag_Succesvol_trailerladen_nr.7_2023_blz_7_kopie.jpg


Artikel in Bixie & Friends

Er verscheen een mooi artikel in Bixie & Friends. Linde Peters-Oortveld belde mij om vragen te stellen over wat een paard je kan vertellen met zijn lichaamstaal. Linde heeft er een leerzaam artikel van gemaakt.

Bixie_en_Friends_winter_2022_2023_2_kopie.jpg
Bixie_en_Friends_winter_2022_2023_1_1.jpg

Vakblad Hoefslag belicht appuyeren

Onlangs werd ik gebeld door de Hoefslag met een lezersvraag over hoe je het beste een appuyement kunt rijden.Ik leg uit wat het appuyeren is, waar je daarbij aan moet denken en hoe je een hoog cijfer krijgt in je proef. Hieronder het artikel van de Hoefslag nr. 7 2022.


De Hoefslag over paarden met angst voor andere paarden

Een tijdje terug ben ik naar Zeewolde afgereisd en dat heeft geleid tot een leerzaam artikel van zes pagina’s in De Hoefslag nr. 6 2022. Ook is een video van bijna een uur die te bekijken is voor Premium leden. Het gaat over paarden die bang zijn voor andere paarden tijdens het rijden en wat je hieraan kunt doen.Eerst heb ik uitleg gegeven hoe dit komt zodat je begrijpt wat de oorzaak is. “Je ziet het pas als je het doorhebt” is een toepasselijke uitspraak van Cruijff in dit verband. Daarna heb ik tips gegeven hoe je dit op kunt lossen. Hieronder zijn enkele pagina’s te bekijken:


Artikel in "Bit" 220

Onlangs verscheen in het paardenvaktijdschrift “Bit” een artikel over paarden met paardenangst. Hierbij werden enkele van mijn tips over hoe je dit kan oplossen bij angstige paarden onder het zadel beschreven. Fleur Louwe kwam naar Bemmel en maakte de bijbehorende foto’s. Leerling Bionda Kroezen reed mee in het rollenspel met haar PRE schimmel Koloso. De vos op de foto’s is Delrona (Johnson x Ronaldo).


Artikel over communiceren met paarden

In “De Nieuwe Krant” van 14 augustus stond een leuk artikel getiteld
‘Communicatie met paard is belangrijk’.


Opnieuw leerzame paarden item op TV Gelderland

Donderdag 28 juni komt er voor de achtste keer een paarden item op TV Gelderland. Deze keer gaat het over het paard van Gerrit die al jaren niet van het erf af wil. Krügers Park begint om 18u20 en wordt ieder uur herhaald. Mis het niet!Hieronder is de aflevering (van 26-04) over het paard van Diana Saaman uit Wehl dat ongehoorzaam is bij het opstijgen terug te zien. Daaronder het item over het paard van Laura van Ommeren uit Ede. Haar paard was agressief bij het benaderen in de stal en tevens bij het voeren. Laura was super blij dat haar probleem op te lossen is.

Doreen Proos op TV Gelderland

Op 31-05-2012 komt er wederom een paarden item op TV Gelderland. Het gaat over het menpaard van de familie van de Watering uit Bennekom die door een eerder ongeval bang is geworden voor vrachtwagens. Nu schrikt het elke keer als het voor de wagen loopt en er een vrachtwagen passeert. Doreen laat zien hoe dit op te lossen is. De eigenaar van een vrachtwagenbedrijf was behulpzaam bij het in scène zetten van deze opname. Er was een duidelijk verschil te zien voor en na mijn tips. De uitzending is hieronder te zien.

Op 17-05-2012 ging het item over het paard van Moniek Baten dat zich geen halster laat omdoen. Ik kom met de oplossing als paarden “fluisteraar” maar in feite is het een zeer praktische manier van denken en doen die door een ieder kan worden toegepast. De uitzending over het halster is hieronder terug te zien.



Wederom op TV Gelderland!

Er komen nog verschillende paarden items in Krügers Park op TV Gelderland (totaal aantal items met mij zijn nu acht).

Ook in Ochten bij Gerrit Huibers wiens paard al jaren niet van het erf af wilde. Als Gerrit het zelf probeerde belandde hij o.a. bijna in de sloot. Beide problemen op kunnen lossen!! Gerrit straalde dat hij zijn jarenlange bestaande probleem nu zelf kan oplossen



Ik noem Fairytale de kleine professor.

Afgelopen week stond er een leuk artikel over Doreen in “De Nieuwe Krant”, een weekblad met een oplage van 17,000. Met als titel “Ik noem Fairytale de kleine professor”. Doreen vertelt hier uitgebreid over haar passie met paarden: ondanks het vele werk geniet ik er dagelijks van.

Op de televisie bij Omroep Gelderland.

Door de redactie van Omroep Gelderland ben ik ingeschakeld om hun paarden- gedragsdeskundige te zijn in het dierenprogramma Krugers Park. De presentatie is in handen van Angelique Krüger. Een uitzending gaat over een paard in Lunteren die de trailer absoluut niet in wilde. Voor de volgende aflevering gaan wij naar Ravenswaaij waar de eigenaresse bang is geworden van haar dominant en gestrest paard. De uitzending van 06-2011 was in Herveld bij Trainingsstal Smit.gaat over een paard dat ontzettend enthousiast is als het de wei in mag. Het is dan door niemand te houden en trekt vervolgens los van zijn begeleider.


Artikel in “De Gelderlander”

LICHAAMSTAAL PAARD ZEGT PROOS ALLES

Proos heeft zich verdiept in de wijze waarop de Canadese expert Chris Irwin met paarden omgaat en mag volgens zijn methode werken. Ze heeft daarvoor als een van de eersten in Europa een certificaat gekregen.

“Paarden tonen hun emoties. Ze kunnen zich niet verstoppen. Je kan aan de houding zien of het gestresst is of juist niet. Houdt het zijn hoofd en hals omhoog, dan weet je dat het paard gespannen is”, zegt ze.

Proos is weg van paarden. Al van kindsaf koestert ze liefde voor de dieren die ze als atletisch en kwetsbaar omschrijft. Op 17-jarige leeftijd volgde ze al een cursus om instructrice te worden, omdat bij haar rijvereniging werd gezegd dat ze daar talent voor had.

Probleempaarden trokken haar aandacht. “Ik was niet bang voor paarden, had er gevoel voor. Tijdens mijn examen voor instructrice dachten ze dat ik in een paardenfamilie was opgegroeid omdat ik zo goed met de dieren kon omgaan. Je moet paarden begrijpen. Veel eigenaren doen dat niet. Die zeggen ‘stom paard’ als het dier niet doet wat ze willen. Het probleem ligt juist bij de eigenaar. Ze zouden zich meer moeten inleven in het gedrag van paarden.”

Proos hekelt handelaren die aan het hoofd van het paard trekken om het dier in de trailer te krijgen. “Dan gaan ze voor het paard staan en zeggen ze ‘kom maar’. Daar krijgt een paard stress van en gaat het steigeren of trappen. Ook als je achter het paard staat en een klap op de achterhand geef, krijg je ‘m niet in de trailer.”

De instructrice laat het niet bij woorden. Bij de stal wordt duidelijk wat ze bedoelt. ” Je moet altijd naast het paard lopen. Niet ervoor of erachter.”

Ze geeft nog wat tips. Als ze het paard op de borst drukt, stapt het naar achter, drukt ze op de singel (achter het voorbeen), dan draait het paard het hoofd naar haar toe.

De les van Proos begint niet als de cursist op het paard zit, maar al eerder. “Je moet weten hoe je een paard moet benaderen. Je moet alert zijn op zijn reacties. Als je je verdiept in de lichaamstaal van het paard, bereik je meer. Het lijkt magie, maar het is gewoon paardenlogica.”



Doreen Proos in “De Gelderlander”

Paardenbezitters leren hun dier begrijpen door Suzanne Huibers

Wie een nieuwe hond heeft, gaat er mee op puppycursus. Wie een paard koopt, neemt rijles. Waarom zou je als paardenbezitter niet leren omgaan met je dier, vraagt Doreen Proos uit Bemmel zich af. Net als met honden. Daarom geeft ze sinds kort workshops.

Proos rijdt sinds haar twaalfde paard. Ze heeft jarenlange ervaring als instructeur. “Paarden reageren sterk op lichaamstaal. Daar moet je rekening mee houden. Benader een paard niet van voren, maar van de zijkant. Draai je middelpunt van hem af. Daarmee toon je respect en zal hij jou respect tonen”, legt zij uit. “Je moet weten waar de knopjes zitten bij een paard, je moet de theorie weten, zodat je je paard beter begrijpt. Je zult zien dat hij dan beter rijdt.”

‘Paarden leven in het heden. Ze liegen niet en doen niet alsof. Ze zijn sterk maar ook kwetsbaar omdat het prooidieren zijn. Ze zijn groot en atletisch, maar ook sociaal en nieuwsgierig en ze houden van harmonie”, zegt Doreen Proos uit Bemmel.

Ze is helemaal gek van paarden. “Paarden zijn mijn leven. Ik woon maar in een klein huisje, maar heb hier zeven stallen en zes paarden, waarvan twee jaarlingen. Zelf gefokt. Je ziet direct waar mijn prioriteit ligt”, lacht ze. Paarden zijn mijn grote liefde.” Dat was al zo toen Proos nog een klein meisje was. Op haar twaalfde kreeg ze een paard. In Australië. “Toen ik zeventien was, gingen mijn ouders terug naar Angeren. Ze misten de familie te veel. Ik vond het in Australië juist geweldig. Mensen leven buiten en er is veel aandacht voor sport.” Toch keerde ze maar één keer terug naar haar geboorteland. “Ik ga nooit op vakantie. Paarden geven mij genoeg voldoening.”

  • Ze laat een mok zien met daarop de tekst ‘Nu is het tijd voor pauze’. “Gekregen van een stagiaire. Die wilde wel af en toe pauzeren. Ik ga maar door. Ik geef les, rijd op mijn eigen paarden, maar rijd ook op de dieren van anderen om ze in te rijden en te corrigeren.” Daarnaast rijdt ze ook nog dressuurwedstrijden. ” Ik ben Nederlands kampioen kür op muziek in de klasse Zwaar geweest.”
  • Een vriendin van de Bemmelse noemde het laatst een rijkdom hoe Proos met paarden kan omgaan. “Ik heb me verdiept in paardentaal, in hoe je het best met een paard kan communiceren. Je krijgt meer gedaan van een paard als je hem begrijpt. Als jij respect voor hem hebt, heeft hij dat voor jou.”
  • Een mens is een roofdier en een paard een prooi. “Als je voor hem gaat staan met je schouders, heupen en buik naar voren, dan schrikt dat af. Kijk, als je naast hem gaat staan met je heup iets uitgedraaid, dan buigt hij naar je toe. Jij toont respect voor hem en dan doet hij dat ook voor jou. ”
  • Proos geeft hier workshops over. Ze helpt ook mensen die moeite hebben om hun paard in de trailer te krijgen. “Als je recht voor hem staat, geef je een tegenstrijdige boodschap af. Dat veroorzaakt verwarring. Een paard houdt niet van chaos. Die wil structuur. Je moet op de juiste manier naar hem toelopen. Het gebied om zijn hoofd is een verboden zone.”
  • Proos is van mening dat als je in een stal beter met je paard omgaat, het ook beter rijdt. “Een betere band tussen paard en berijder is mijn missie. Ik rijd af en toe op het paard van mensen aan wie ik les geef. Ze hebben daarna het gevoel dat ik het paard heb gehypnotiseerd.” Het gaat om de juiste hoeveelheid hulp op het juiste moment, meent Proos. “Dat is gevoel, maar je kunt het leren. Het is bijzonder als je een dier van zeshonderd kilo met een keer uitademen vanuit je buik van stap in galop kunt krijgen.”
  • Goed zitten, gevoel voor ritme, de juiste spieren spannen en ontspannen is daarbij belangrijk. ” Je kunt wel veel wedstrijden winnen, maar belangrijker is het dat een paard goed loopt. Ik benader de sport vanuit het paardenperspectief. Een paard laat onmiddellijk weten wanneer je iets goed doet of fout. Paarden zijn eerlijk. Daarom houd ik zo veel van ze.”